Чувствате ли, че животът се движи бързо като въртележка и имате нужда да спрете и да слезете от нея? Все по-необходимо става да се научим как да организираме времето си, така че да живеем балансирано и спокойно, а не в постоянно напрежение и тичане.

Да живеем съзнателен живот в днешно време е сякаш по-трудно от преди. Бързите неща са навсякъде покрай нас – бърза храна, бързи коли, бързи разговори, бързи почивки. Ние живеем в свят, в който сме заобиколени от всякакви блага, но нямаме време да ги оценим. Препускайки в галоп към следващата задача, нямаме време да се чуем с приятелите си, с родителите си, да съзерцаваме природата или просто да се погрижим за себе си.

Какво е решението? Вижте в следващите редове някои предложения за по-осъзнат и по-пълноценен живот, без излишно напрежение и бързане.

Как да организираме времето си със семейството

Заради всички домашни задължения, които ни чакат у дома, не ни остава време да обърнем внимание близките си хора. Напрежението от това, че имаме много за чистене, ни пречи да се отпуснем и да се забавляваме с децата и партньора ни. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да освободите време за по-приятни неща.

~ Сложете си ограничение на времето пред компютър

Сядате да си проверите пощата и ставате след 2 часа? Познато. Сложете си лимит от 10 минути, в които знаете точно какво ще направите и не стойте пред компютъра нито минута повече – това изяжда от времето ви, прекарано със семейството.

~  Ползвайте онлайн разплащане

Много от битовите и други сметки могат да бъдат заплатени чрез онлайн разплащане. Много българи все още са недоверчиви към този метод, но това ще ви спести времето за висене по гишетата.

~ Слагайте всичко на мястото му

Безценен съвет! Едно от нещата, които отнемат най-много време у дома е подреждането. Ако всяка вещ у дома ви има своето място и се стремите винаги да я връщате там, разхвърлянето ще бъде сведено до абсолютен минимум, а вашето свободно време ще се увеличи! Още полезни хитрини за подредбата на дома можете да намерите в статията “Как да подредим дома си завинаги”.

~ Поискайте помощ

Както се казва – ако искаш да стигнеш бързо – тръгни сам; ако искаш да стигнеш далеч – тръгнете заедно. Обикновено поради желанието ни да вършим нещата бързо, ние правим всичко сами и дори не ни хрумва да поискаме помощ, защото докато обясним какво трябва да се направи, това ще ни забави.

Удовлетворението от общуването обаче е по-голямо от удовлетворението от постигнатата цел. Поискайте помощ от съпруга ви, от децата ви, направете нещо заедно и превърнете домашните задачи в игра!

Как да организираме времето си на работа

~ Не влизайте в капана на мултитаскинга

Нашият ум си почива не когато бездейства, а когато е ангажиран само с едно нещо в даден момент. Когато сме фокусирани само върху една задача, това ни зарежда. Но когато се опитваме да вършим много неща едновременно, нашият ум се изтощава и енергията ни се разпилява. Накрая вместо една изпълнена задача, имаме 5 започнати и недовършени задачи, което създава у нас усещането за спешност и неудовлетвореност.

~ Направете най-трудното първо

Знаем го, но не го правим. Започваме с по-лесните неща, защото ще станат бързо и ще имаме усещането, че сме свършили много работа. Да, но един вътрешен глас през това време ни подсказва, че онова голямото още не сме го започнали. На края на деня вече няма време за него, а усещането за недовършена работа е един от най-големите стресови фактори. Така че – първо започнете с най-важното и най-трудното!

~ Предвидете буферен период

Приемете, че нещата винаги може да се объркат и не очаквайте, че всичко ще се случва точно по план. Предвидете си 20 минути в повече за дадена среща, защото човекът може да закъснее. Тръгнете 15 минути  по-рано на работа, защото може да има задръстване. Дайте си повече време и не цепете минутата.

~ Приемете, че няма да изпълните целия си списък със задачи

Бъдете реалисти, а не идеалисти. Нашите очаквания всичко да върви перфектно по план винаги водят до разочарование и затова имаме усещането, че времето ни се изплъзва между пръстите. Затова – дори да имате списък със задачи, приемете, че може и да не го изпълните докрай. Усетете огромното облекчение от това да направите нещо, което не е във вашия списък, като например да си приготвите любимия десерт!

~ Използвайте времето си на работа, за да развивате себе си

Защо имаме чувството, че си губим времето на работа? Защото не осъзнаваме, че прекарвайки тези 8 часа на работното място, ние може да правим нещо и за себе си, освен за компанията ни. Всички ситуации, които възникват на работа могат да ни помогнат да станем по-добра версия на нас самите.

Ако си поставяме наши лични цели по време на работа, това ще ни носи голямо удовлетворение. Например може да си поставим за цел да спрем да критикуваме колегите си, защото осъзнаваме, че това не е полезно за нас. Да се научим да организираме времето си на работа е една такава задача 🙂

Как да организираме личното си време

~ Паузирайте за малко преди да кажете “да”

Наистина ли ще имате време да направите това, което обещавате и което другите искат от вас? Помислете за момент, преди да кажете веднага “да”. Ако не сте сигурни, по-добре не поемайте ангажимент, който после ще трябва да изпълните пряко силите си или който ще изяде от времето за нещо друго по-важно за вас.

~ Ако е нужно, сложете в графика си нещата, които обичате да правите

Понякога единствения начин да си припомним, че нещата, които обичаме да правим, не са по-малко важни от списъка със задачи в календара ни, е да ги добавим и тях в този същия календар! Помнете, че това са нещата, които ви зареждат и които осмислят живота ви. Не ги слагайте винаги с по-малък приоритет от купищата задължения.

~ Легнете си 1 час по-рано и станете 1 час по-рано

Вместо да чакате момента, в който очите ви се затварят и в пълно изтощение се свличате в леглото, поставете си за цел да легнете един час по-рано преди този момент. Това ще ви позволи да отпочинете по-добре и на другия ден да станете час по-рано. Така ще имате прозорец от един час, в който да се насладите на започващия ден, на чаша топъл чай или хубава книга. Ако имате проблем с ранното ставане, вижте полезна информация в  статията “12 причини, които ни пречат да станем рано”.

~ Правете по-малко неща

Ако правите по-малко неща, но ги изпипвате и наистина се концентрирате, докато ги правите, ще усетите чувство за пълнота и удовлетвореност. Не е нужно да правите много, а да влагате сърцето и душата си във всяко нещо, до което се докосвате. Това ще осмисли живота ви по необикновен начин.

~ Отделяйте си време за себерефлексия и медитация

Често ние смятаме времето за медитация и духовна практика за загубено, защото през това време сме можели да отметнем няколко задачи от безкрайния ни списък. Но който намира време за това, вижда огромните ползи във всички сфери на живота си. Това е най-добрият метод да слезете от въртележката.

Отделяйте поне половин час на ден, за да се свържете със себе си, да усетите как се чувства тялото ви, да усетите за какво копнее душата ви. Не забравяйте, че животът има по-дълбок смисъл, който вие трябва да откриете.

Ние всички трябва да открием как да организираме времето си, така че да не бързаме. Надявам се, че тези предложения ще ви помогнат да забавите малко скоростта и да обърнете внимание на истински важните неща.

Tрябва постоянно да се питаме – как направих хората покрай мен по-щастливи днес? Как направих света по-добро място днес? Забелязах ли красотата на света? Показах ли я на другите? Или просто бях забол нос в дългия ми списък от задачи…

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *