Мари Кондо е световно известният автор на книгата “Магията на подреждането”, която вече е продадена в над 4 милиона копия по цял свят. Тя помага на хората да трансформират живота си, като подредят окончателно дома си.

В тази статия ще ви разкрием няколко съвета, които тя дава, за да поддържаме хармония, подредба и чисотота в дома си… и то завинаги!

ЗАЩО ДОМЪТ МИ Е ВИНАГИ РАЗХВЪРЛЯН?

Всички сме чували, че ако подреждаме всеки ден по малко, ще имаме по-голям успех. Но дали наистина е така? В крайна сметка подреждането никога не свършва. И това е така, защото подреждаме малко по малко.

Ако изхвърляме по едно нещо на ден, това създава в нас усещането, че лека полека се справяме с излишния багаж у дома. Но постепенно чекмеджетата отново се запълват и пак трябва да бъдем креативни и да измисляме нови места за съхранение.

Ето някои практични съвети, които Мари Кондо дава за това как да подредим дома си.

ЗАПАЗЕТЕ САМО ОНОВА, КОЕТО ВИ НОСИ РАДОСТ

Вместо да се фокусирате върху това, което трябва да изхвърлите, фокусирайте се върху това, което искате да запазите.

Сложете всички вещи от една категория на голям куп (например дрехи, документи или сувенири). Вземете всеки един предмет в ръце и се опитайте да усетите със сърцето си дали този предмет ви носи радост.

Ако нищо не трепне у вас, значи предметът е изиграл ролята, която е била предназначена за него и е време да го пуснете на свобода.

НЕ ПАЗЕТЕ ПОДАРЪЦИ, КОИТО НЕ ВИ ХАРЕСВАТ

Често ние пазим подарени вещи десетки години, без да ги ползваме нито веднъж. Страхуваме се, че ако се разделим с тях, човекът, който ни ги е подарил, може да се обиди. Понякога дори ги държим на видно място, за да демонстрираме своето уважение към подаръка, но вътрешно в себе си негодуваме.

Според Мари Кондо, с всяка вещ имаме различен период на общуване. Така както с някои хора се виждаме само веднъж по някакъв повод, а с други жвеем цял живот, по същия начин е и с вещите. Някои вещи независимо колко време минава и колко са остарели, са ни скъпи на сърцето, а други имат едно единствено предназначение – да ни зарадват в момента.

Какъв е смисълът да пазим пеещата картичка, която най-добрата ни приятелка ни е подарила преди десет години? Ако вашата приятелка научи, че я пазите все още, сигурно много би се учудила от това.

ВЕРТИКАЛНОТО ПОДРЕЖДАНЕ

Един от най-лесните начини да се разбере силата на вертикалното подреждане е библиотеката. Представете си колко лесно достъпни са книгите на лавицата, когато са подредени вертикално. А сега си представете колко е трудно да немриш книга в един куп, на който са струпани книгите една върху друга.

Обикновено в дома ни се заформят няколко такива купчини с книги и други предмети, които карат мястото да изглежда заринато с вещи, които си нямат конкретно място.

Колкото и странно да звучи, дрехите също могат да бъдат подреждани вертикално. Мари Кондо описва в своята книга определен начин на сгъване, при който можете да наредите блузите си в чекмедже, така че да виждате всяка една от тях. Така те заемат много по-малко място, никога не се разхвърлят и тази подредба се оказва доста по-ефективна от купищата закачалки.

ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ОТ ТРУПАНЕ НА НЕЩА В ИЗЛИШЪК

Когато решите да купувате нещо, запитайте се: Наистина ли имам нужда от това? Наистина ли тази рокля кара сърцето ми да трепти? В голяма част от случаите отговорът ще бъде “не”.

Често купуваме дрехи, в които нещо дребно не ни харесва, но все пак решаваме да го преглътнем. Веднъж щом се приберем вкъщи, недостатъкът започва толкова да ни дразни, че не обличаме дрехата нито веднъж.

Така гардеробът ни се задръства от дрехи, които не носим от години. Реално, ние носим малка част от целия ни гардероб всеки ден. Ако мислите, че трябва да запазите някоя дреха, защото може да се появи особен повод, бъдете сигурни, че този повод никога няма да дойде.

ВСЯКА ВЕЩ ТРЯБВА ДА СИ ИМА ДОМ

Определете конкретно място, където да оставяте всяка вещ – това е ключът към края на разхвърлянето. Отнасяйте се към вещите с благодарност, за това че ви служат и се грижете за тях.

Един хитър трик за складиране на чанти, който споделя Мари Кондо, е да слагате чантите една в друга, за да спестите място.

Добре е да съхранявате вещи от една и съща категория на едно и също място – например всички дрехи да са в един гардероб, а не зимните дрехи – на едно място, а летните – на друго. Книгите например обикновено винаги са навсякъде из къщата и това създава усещане за разхвърляност.

ДА ПОДРЕДИШ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ

Според авторката на бестселъра “Магията на подреждането”, нейният дългогодишен опит показва, че окончателното подреждане на дома е свързано с преодоляването на много психически бариери. Хаосът в дома ни отразява хаосът в живота ни. Да подредиш окончателно дома си означава да си готов да организираш живота си,  да се разделиш с миналото и да поемеш отговорност за бъдещето.

Затова бъдете смели и изчистете всичко ненужно, което ви пречи да продължите напред с истински важните неща! Заобградете се само с вещи, които карат сърцето ви да пее.Така ще забележите как хората и обстоятелствата в живота ви също се променят към по-добро.

Това разбиране изключително много съвпада със значението на думата “Фрейле” и затова решихме да го споделим с вас. Желаем ви щастливо подреждане 🙂 

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *