Ако усещате безпричинно напрежение или се карате често вкъщи, вероятно имате нужда от енергийно изчистване на дома. С натрупването на негативна енергия е възможно да се появят повече спорове, чести главоболия, дори усещане за липса на уют в собствения ви дом.

Как да се справите с тези неприятни ефекти? Ведите, древните книги на познанието, дават чудесни съвети, доказани от хилядолетия. Вижте повече в тази статия.

Науката Васту Шастра е силно свързана с йога и аюрведа и е тази част от ведическото знание, която се занимава с подредбата на пространството, в което живеем. Васту ни дава практични насоки как да преобразим пространството покрай нас, така че то да бъде хармонично и здравословно. Тази древна наука датира от хиляди години и е предшественик на нашумялото напоследък Фенг Шуи.

Ето 7 насоки за енергийно изчистване на дома, които подбрахме от Васту Шастра за вас.

1. Енергийно изчистване на дома с розова вода

Един от признаците, че вкъщи се е настанила негативна енергия са неприятните миризми. Ароматите влияят на ума на всички живущи на фино ниво и затова е много важно у дома ни да ухае на свежо и приятно.

Розовата вода има магичните свойства да премахва енергийната енергия от предметите и дори стените на дома. Напръсквайте с розова вода рамките на прозорците, мебелите и пода. Това ще ви накара да усетите мигновено успокоение.

Друг трик, който можете да приложите, е да сложите малко розова вода във водата, с която ще миете. Минете добре всички ъгли, където може да има застояла енергия. Обърнете особено внимание на местата, които са трудно достъпни - ще ги познаете по лесното образуване на прах. Вероятно ще се наложи част от вашия план за енергийно почистване да включи изхвърляне и разместване на вещи, които блокират достъпа до други места.

2. Енергийно изчистване на дома с инсенс

Най-популярният метод за премахване на негативната енергия е т.нар. "инсенс" или ароматни клечки. Има най-различни варианти на пазара, но за съжаление голяма част от тях са парфюмирани и дори могат да доведат до неприятно усещане и тежест в главата. Как да разберете кои са истински? Един от критериите е произхода - обикновено истинските идват от Индия. Вторият критерий е ронливостта - истинските пръчици се ронят много лесно. Третият критерий е цветът - той трябва да бъде светло кафяв, а не черен.

За да пречистите енергийно дома с инсенс, обиколете всички части на къщата и обърнете внимание нежния дим да достигне до най-забутаните места. Именно там, където се събират паяжини, трябва да наблегнете на финото енергийно почистване. Ако искате да разберете как да подредите дома си завинаги, вижте в тази статия.

3. Енергийно изчистване на дома със звънче

Ако се съмнявате в силата на звука, спомнете си последния път, когато ви заболя от думите на някого. Болката от думите може да бъде много по-голяма от физическата болка. А милите думи, от друга страна, могат веднага да ни накарат да се почувстваме дори физически по-добре. Изречените негативни думи замърсяват пространството и е добре от време на време да бъдат "измивани" от него.

Един от най-ефективните начини за пречистване на пространството у дома е звукът на звънчето. Добре е звънчето да бъде направено от мед или бронз. Звукът му трябва да бъде нежен и сладък. Според Васту, този звук пронизва света на фино ниво и има много благоприятен ефект.

След "озвъняване" на дома с вашето звънче, ще усетите облекчение в атмосферата и ще забележите как тя сякаш става по-кристално ясна. Дори може да усетите как кожата ви настръхва!

4. Енергийно изчистване на дома с мантри

Вече споменахме за невероятната сила на звука и колко важно е какви звуци допускаме до ушите си. Мантрите са могъщо средство, което има силата да променя както обстановката покрай нас, така и начина по който се чувстваме самите ние. Използвани от хилядолетия, те са доказали своя ефект, а хората продължават да се обръщат към тях и до днес.

Една от най-мощните мантри за защита от негативна енергия се нарича Маха Мантра. Когато нещо у дома ви притеснява или имате безпричинно чувство на тревожност, можете да си пуснете този запис:

5. Енергийно изчистване на дома с янтри

Какво представляват янтрите? Това са графични изображения на определени звукови вибрации, на определени мантри. Когато сложите янтра някъде в дома си, това означава, че през цялото време от нея се излъчва благоприятна енергия, все едно сте си пуснали постоянно да слушате дадената мантра.

Васту Шастра силно ни съветва да поставяме янтри на определени места, за да компенсираме негативното въздействие на средата, в която живеем. Най-добре е да си направим малък олтар, където да поставим нашата янтра - това ще носи усещане за дома като свещено пространство.

Една от най-чудодейните янтри е Шри Янтра - графичното изображение на звука "Ом". Тя има хармонизиращо излъчване, което ще усетите още щом я погледнете.

6. Енергийно изчистване на дома от предмети с негативна енергия

Без да го осъзнаваме, ние блокираме положителната енергия у дома, като държим покрай себе си предмети с негативно влияние. Такива предмети са:
- Картини на природни бедствия, сцени на насилие (например лов), голи хора, скелети, неща, които изобразяват тъга, мъка, изображения на страшни птици, змии, влечуги, мишки
- Предмети с неясна форма и послание
- Неща, които са плашещи и предизвикващи смесени чувства
- Вещи от косми, кожа, кости, дори и слоновата кост.

Васту препоръчва да се отървете от тези предмети и за сметка на това да ги заместите с благоприятни такива:
- Изображения на красиви природни пейзажи и сцени с животни, които включват ахимса - принципът за ненасилие
- Свещени символи (например Шри Янтра)
- Фигурки и изображения на райски създания и ангели
- Фигурки или картини на пауни, папагали, лебеди, патици, дневни пеперуди, песнопеещи пилета, слонове, крави, елени, сърни
- Предмети с ясна форма и послание

Веднъж щом се освободите от предметите, които носят безпокойство на ума ви, това може да доведе до внезапно подобрение на отношенията у дома. Опитайте и се убедете сами!

7. Енергийно изчистване на дома с кристали

Освен че са много красиви, естествените природни кристали имат невероятни лечебни и пречистващи свойства. Един естествен кристал, поставен на нужното място в дома ви, може осезаемо да промени атмосферата в положителна посока. Подходящи са планинския кристал, аметиста, розовия кварц, карнеол, лунен камък, перла, корал, лабрадорит.

Грижете се за своите кристали като периодично ги миете със студена вода. Така техните пречистващи свойства ще бъдат още по-пълноценни.

Тези съвети наистина работят!

Домът е място, където да си почиваме качествено и да прекарваме качествено време с близките на сърцето ни хора. Васту ни показва как да създадем хармонична обстановка, за да живеем щастлив и одухотворен живот. Насоките за енергийно изчистване на дома, които Васту ни дава, са много лесно изпълними и ви пожелавам наистина да ги опитате! И не се учудвайте, ако вкъщи се появят повече усмивки, сънят ви стане по-добър или вече не ви се седи толкова пред компютъра след работа!

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *