Страхът е една от шестте базисни емоции, които проявяват хората от всички култури и раси по света. Според някои изследвания базисните емоции са 4, но страхът присъства и в двете класификации. Тоест, страхът е нещо фундаментално и естествено за човека. И точно, защото всички ние имаме тази емоция и знаем, че тя ще се появява в живота ни е естествено да се запитаме – как да се справим със страховете си, когато те дойдат?

Какво е страх?

Страхът е физиологична реакция, която влияе на метаболизма, ендокринната система и поведението. При животните той е отговор на конкретен настоящ стимул, докато при хората този стимул може да е както в настоящият момент, така и очакван в бъдещето или абстрактен, нефизически.

Реакциите, които страхът предизвиква могат да се определят като три типа – борба, бягство или ступор.

Как разбираме, че ние е страх?

От гледна точка на физиологията, страхът изглежда по следния начин – увеличен пулс и учестено дишане, увеличаване на мускулното напрежение, повишаване на кръвната захар, усещане за стягане в корема, потене, настръхване. Тези физиологични симптоми нашето съзнание характеризира като “страх”.

Как и защо тялото проявява тези физиологични реакции?

Тялото и нервната ни система не знаят какво се случва около нас. Те имат нуждата нашите инстинкти да се задействат или съзнанието да интерпретира възприетата информация.

Инстинктите – това са вградените програми за оцеляване на нашето тяло, които се задействат без директното участие на съзнанието. Затова, когато някой ни стресне в тъмното, страховата реакция е моментална – защото инстинктите се задействат и подготвят тялото да оцелее потенциалното нападение.

Различна е ситуацията с туриста, който случайно се среща с диво животно в гората.  Очите не знаят какво виждат – нещо красиво или нещо страшно.Тук идва ролята на съзнанието. То преценява дали това, което виждаме, е страшно или не. Ако туристът е служител в зоологическа градина, биолог или част от работещите в парка, може да изпита интерес, радост, дори може да познава животното. Но ако човекът не е запознат с животните в местността, не е виждал преди такова животно или има създадени от преди нагласи, може да изпита страх от тази спонтанна среща.  

Същата е ситуацията с кучетата. Кучето само по себе си не е носител на емоциите страх или радост, те възникват във възприемащия. Само неговоро съзнание може да прецени дали кучето в страшно или не. Затова някои хора ги е страх от кучета, а други – не, техните съзнания по различен начин интерпретират образа на куче, постъпил в мозъка през очите.

Следователно в тези случаи онова, което казва на тялото да започне страховите реакции, е съзнателната или бързата несъзнателна мисъл. Така съзнанието казва на тялото “пред нас има нещо страшно”.

До тук можем да заключим, че схемата за появяване страха е следната:

Външен стимул ==> инстинкт/ съзнателна или несъзнателна мисъл ==> физиологична реакция ==> съзнанието разбира, че изпитва страх.

Рационални и ирационални страхове

Ако страхът, който възниква, когато ни нападнат е рационален – инстинктът се задейства и реакцията тръгва. Например, страхът от срещата с мечка в гората е разумен и показва, че съзнанието ни правилно преценява ситуацията и ни предупреждава да не действаме нехайно в рискова ситуация.

Но какво да кажем за страх от провал, страх от промяна, страх от обвързване, страх от непознатото, страх от тъмното, страх от вода, страх от самия страх… Тези ирационални страхове не се базират на реална, физическа заплаха, нито на стимул от средата, която е дори потенциално опасна. Те са плод на процесите на съзнанието ни и това прави естествените биологични реакции – борба или бягство – неспособни да решат проблема.

Когато става дума за страх, породен от инстинкти или от външен стимул, то най-лесно можем да се справим с него чрез тези начини:

Как да се справим със страховете си:
Овладей дишането си

Както видяхме по-горе, учестеното дишане е характерно за страха. Става дума за учестено плитко дишане. Запомни, че съзнанието разбира какво изпитва като отчита телесните реакции.

Затова вместо да се страхуваш от малкия бръмбар върху чантата ти, овладей дишането си. Направи го плавно и дълбоко, отпусни гръдния кош. Така ще изпратиш обратните сигнали и усещането за страх ще изчезне.

Как да се справим със страховете си:
Овладей тялото си

Страхът (а и всяка друга емоция и чувство) има определено проявление в тялото. Често казваме “страхът ме хвана за гърлото”, “тежест в гърдите”, “слезе ми сърцето в петите” и сходни.  Това означава, че ние усещаме с тялото си емоцията и така я разпознаваме каква е.

В този момент може да се зачудим коя част от тялото е най-стегната и да я отпуснем. Може дори малка визуализация да съпътства процеса – стегнатите от тъмен облак гърди с отпускането на мускулите стават светли и свободни.

Така за по-малко от 2 минути можем да се отървем от доста силни проявления на страха. Стегнатият корем чудесно се съчетава с дишането – отпускаме го при вдишване и го отпускаме още повече при издишване. И – чао страх!

Как да се справим със страховете си:
Овладей мислите си

Щом се е стигнало до страх на първо място и ако ситуацията не е възникнала от задействането на някой инстинкт, то спусъкът за цялото това събитие е някоя мисъл. “О страшно куче, което ще ме нахапе!” или пък “Ужас, в това тъмно помещение ме чака някой бандит”. Както и класическото “Сега ще изляза от вкъщи и ще ми прилошее, ще припадна, ще загубя контрол!”. Разбира се след подобни мисли на човек ще му е трудно да остане спокоен, тялото няма как да не реагира. Особено ако са придружени с подробна бъра визуализация как кучето ни хапе или как припадаме в трамвая.  

На първо време може да се опитаме да изкараме някоя разумна мисъл – “няма как да ме нападнат, защото съм сам и вратата е заключена”, “това куче маха с опашка и не ми обръща внимание, а гледа топката, която стопанина му хвърля”, “не ми е прилошавало отдавна, а и тогава беше само когато си мислех тези неприятни неща, защо да не се разсея”, “аз мога”, “всичко ще е наред” и много други.

По-нататък е препоръчително да се работи върху промяна на нагласите и отношението към тези ситуации. Защото мислите ни влияят директно върху тялото ни и нервната ни система.

Как да се справим със страховете си:
Заключение

Овладявайки тези три начина за справяне със страховете, ще можете бързо и ефикасно да преодолявате моментите, в които изпитвате ненужен страх.

Разбира се, трябва да се спомене, че страхът има своята положителна страна – той ни предпазва от доста глупави постъпки и е добре да се замисляме защо се появява. Но пък в крайна сметка, човекът не е създаден, за да е подвластен на страха или на друга емоция. 

Още по темата как да се справим със страховете си очаквайте скоро в следващата статия – “Как да преодолеем страха от смъртта”.

Споделете с приятели:
Андрей Ганев е психолог и психотерапевт, работещ с иновативни методи, които освен научно подкрепени са се доказали и като високоефективни в терапевтичен план. Той има богат опит в психологическата помощ на хора с депресия, панически атаки, тревожност, фобии, натрапливи мисли. Също така и в работата като семеен психолог и детски психолог. Андрей е обучител към различни организации, както и самостоятелно е водил десетки семинари за личностно развитие и такива с терапевтична насоченост. Чест гост в различни медии той винаги има какво полезно и интересно да сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *