Родителите са тези хора, които са повлияли много за нашия характер и може би, поради своята некомпетентност, са станали причина да се формират у нас различни психологически проблеми.
Как правилно да се отнасяме към нашите родители? Можем ли да ги осъждаме за допуснатите грешки? 

Във всички сериозни духовни традиции се подчертава важността на уважението по отношение на родителите. С какво е свързано това?


Съгласно законите на мирозданието, ние идваме в този свят и получаваме това физическо тяло, благодарение на своите родители. Ние знаем този факт, но често не му предаваме голямо значение и по силата на това не можем по подобаващ образ да оценим ролята, която играят родителите в нашия живот.


От гледна точка на астрологията, отношенията с родителите се проявява в нашия живот под влиянието на двете най-силни позитивни планети: Луната и Слънцето. Тези планети олицетворяват мъжката и женската енергия. Женската енергия е лунната енергия, тя изхожда от Луната. Мъжката енергия е слънчевата енергия. И неин източник се явява Слънцето.


Женската или лунната енергия, дава вътрешна хармония. С нея са свързани такива качества като мекота, гъвкавост, чувствителност, търпимост. Мъжката или слънчевата енергия имат активна динамична природа. Имено благодарение на нея ние се сдобиваме с нещо в този свят. Такива качества на личността като решителност, целеустременост, сила на волята се проявява чрез тази енергия.


Ако вие не оказвате достатъчно уважение към своите родители (просто заради това, че те са ваши родители), то моментално – и това го знаят опитните астролози – от вашия хороскоп се губи влиянието на тези най-мощни позитивни астрологически енергии.


До какво води това? До това, че от вашия характер си тръгват качества, които са свързани с лунната или със слънчевата енергия. И това ще доведе до това, че влиянието на всички други негативни енергии, които не са били активни във вашия хороскоп ще нарасне. Плутон, Сатурн и другите „опасни“ планети ще започнат усилено да влияят на съдбата ви.


По този начин, просто ако нямаме достатъчно почит към собствените ни родители, ние влагаме в своя живот различни разрушителни тенденции. Те могат да се проявят абсолютно във всяка сфера в зависимост от това, какви негативни планети ще започнат да ни действат: в кариерата, в сферата на парите, в отношенията с другите хора, ще повлияят на физическото и психическото здраве.


Какво да правим? Не бива да се бунтуваме срещу света. В него действат определени закони. Ние сме длъжни да ги разберем и да ги приемем. Ако ние със своите постъпки се противопоставяме на законите на космоса, то е неизбежно да се разплатим със страдания в различни сфери на живот.


Отношението с бащата и майката от гледна точка на психологията формира фундамента на нашия характер. Може-би, нашите родители не са били изкусни в науката на възпитанието, може-би не са правили нещо, което на нас ни се е искало. Обаче, те са наши родители. Благодарение на тях ние сме дошли в този свят, и в отношенията ни с тях са се формирали нашата личност.


От гледна точка на законите на космоса, всяко негативно отношение към родителите ни разрушава нашите собствени фини връзки със света.


Каквито и да са нашите баща и майка, ние сме длъжни да сме им благодарни, защото те са ни дали този живот. Само такова отношение към тях формира нашата цялостна личност. Всяко друго отношение разрушава тази цялостност. Това е просто закон на вселената. Ние може да не бъдем съгласни с него, но ние не можем да го променим. Той е такъв, какъвто е. Както се казва: „незнанието на закона не ни освобождава от отговорност“.
Много закони на вселената се намират във фината сфера. Те са невидими, но действат непреклонно. Ведическата психология е една от науките, които може да ни обясни тези закони. Но дали сме готови да ги чуем?


Ако сме готови, то има смисъл да разберем за различните психологически методики, които могат да ни помогнат да изчистим нашите отношения с майка ни и с баща ни. Изчиствайки ги и напълвайки ги с чувство на благодарност и прошка, ние отново добиваме вътрешно спокойствие и увереност.

(Олег Гадецки)


Включете се всеки понеделник от 18.30 ч. в клуб “Веда”  и научете повече за ведическата психология!


 

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *