Какво е декупаж?

Техниката "декупаж" ни дава възможност да украсим, реновираме или да създадем нови красиви предмети на изкуството. С помощта на специални декупажни салфетки декорираме повърхността на стъклени, дървени и други повърхности, които се превръщат в истински шедьоври.

Декупажът бил много модерен в двора на Людовик XVI и Мария Антоанета, а в наши дни тази старинна техника отново е модерна и се използва често в дизайна на чанти, подноси, украшения, съдове, опаковки, предмети за бита и др. Използва се и за дизайн на екстравагантни предмети от интериора на дома като маси, столове, скринове, чекмеджета.

Декупаж върху дървена кутия - Център Фрейле
Декупаж върху стъклен буркан - Център Фрейле
Декупаж върху кутия  - Център Фрейле

Курс по декупаж

Уроците по декупаж в център Фрейле са индивидуални и са с продължителност 2 астрономически часа. На всеки урок се преподава по една различна тема, тоест по един модул от описаните по-долу. Можете да изберете тези модули, които са интересни за вас.

ПЪРВО НИВО

МОДУЛ 1ДЕКУПАЖ ВЪРХУ СТЪКЛО. МАТЕРИАЛИ ЗА ДЕКУПАЖ И ОСНОВИ НА ТЕХНИКАТА
Ще се запознаете с основните видове материали - декупажно лепило, декупажен лак, салфетки за декупаж, декупажна хартия и др. Ще научите каква четка и други инструменти са подходящи и необходими за тази техника. Ще изработим заедно буркан за чай или подправки, украсен с декупажната техника.

МОДУЛ 2 -  ДЕКУПАЖ ВЪРХУ ДЪРВО. ИЗРАБОТКА НА КУТИЯ ЗА БИЖУТА С ДЕКУПАЖ. ПОСТИГАНЕ НА НАПУКВАЩ И СЪСТАРЯВАЩ ЕФЕКТ
Ще се разберете как да направите красива кутия за бижута, състарена с помощта на т.нар. "напукващ лак" или "кракле". Състарените кутии за бижута са едно от най-често срещаните приложения на декупажната техника.

МОДУЛ 3 - ДЕКУПАЖ ВЪРХУ СВЕЩ
Ще разберете как да направите свещ, чиято повърхност е украсена с декупажни салфетки, без да използваме лепило за декупаж. Това е едно вълшебство, което кара хората да ахнат щом го видят 🙂

МОДУЛ 4 - ОБРАТЕН ДЕКУПАЖ ВЪРХУ СТЪКЛЕНА ЧИНИЯ
Ще превърнем обикновена прозрачна стъклена чиния в произведение на изкуството, което дори можете да използвате за хранене! Ще поставим декупажа на гърба на чинията, а ефектът е наистина впечатляващ.

Декупаж върху стъклена чиния - Център Фрейле
Декупаж на часовник - Център Фрейле
Декупаж върху плат - Център Фрейле

ВТОРО НИВО

МОДУЛ 5 - ДЕКУПАЖ ВЪРХУ БУТИЛКА
Това е чудесна идея за подарък, ръчно направен от вас. Веднъж усвоили техниката за декупаж върху стъклена бутилка, вашите подаръци никога няма да са скучни.

МОДУЛ 6 - ДЕКУПАЖ ВЪРХУ ТЕКСТИЛ
Декупаж може да се направи дори върху плат! Ще направим платняна торба, на която ще приложим декупажната техника със специално текстилно лепило.

МОДУЛ 7 - СТЕНЕН ЧАСОВНИК С ДЕКУПАЖ. ТЕХНИКА "ДВУФАЗНО НАПУКВАНЕ"
След като в Модул 1 се запознаем с еднофазния напукващ лак, този път ще обърнем внимание на друга вариация  - двуфазно напукване. Ще направим красив стенен часовник, който да отмерва вашите щастливи мигове, прекарани с тази невероятна приложна техника.

 

Ако все още не сте опитвали тази техника, крайно време е да го направите, тя предлага необятни възможности! На този индивидуален курс ще можете да усвоите основи и тънкости на техниката, ще декорирате различни повърхности, а след това ще запазите всичко, което изработите за вас.

* Курсът е любителски и не дава професионална квалификация.

Такса за участие
40 лв.
на модул
Продължителност
120 мин.
на модул
Формат
индивидуален
с предварително записване
Споделете с приятели: