Ако имате често главоболие, сигурно сте опитвали какви ли не методи за лечение. Това е често срещан проблем, от който страдат много хора в работоспособна възраст. Причините могат да са много, но много често те са свързани със стреса и дългия престой на компютър. Може ли нещо толкова просто като йога упражнения за дишане да реши този проблем? Вижте повече в тази статия.

Начинът, по който дишаме е пряко свързан с начина, по който се чувстваме. Когато сме спокойни, дишането ни е дълбоко, бавно и ритмично. От друга страна, когато сме напрегнати, дишането ни е плитко и учестено, на неравномерни интервали от време.

Това води до задържане на повече въглероден диоксид в тялото, а излишният въглероден диоксид води до усещане за стрес. Така задържането на застоял въздух в тялото и липсата на достатъчно свеж кислород води до главоболие и различни други дискомфорти в тялото.

Как да излезем от този омагьосан кръг? Започнете да обръщате внимание на начина, по който дишате и опитайте тези 3 йога упражнения за дишане.

Дълбоко ритмично дишане

Дълбокото дишане помага за снабдяването на мозъка и други жизнено важни органи с достатъчно кислород. Благодарение на него кръвоносните съдове се разширяват и кръвта започва да циркулира нормално в тялото, включително. Това е чудесно, защото именно недостатъчното оросяване на мозъка може да бъде причина за неприятното главоболие.

“Всички функции на тялото са свързани с дишането. Правилното доставяне на кислород до всички
части на тялото е жизнено важно за здравето и благосъстоянието. Правилното дишане и
коригирането на нередностите в дишането ни – това е основната форма на аеробна тренировка.” – Д-р Робърт Фрайд

Започнете да вдишвате бавно и дълбоко. Пребройте до 10, докато вдишвате и отново до 10, докато издишвате. По този начин ще си гарантирате, че упражнявате контрол над дишането си и го правите по-дълго от обикновено. Направете 10 повторения и наблюдавайте как се чувства тялото ви. Дълбокото дишане води до релаксиране на мускулите, които понякога също биха могли да бъдат причина за главоболието.

Диафрагмено дишане

Диафрагмата е мускул, който се движи нагоре и надолу, докато дишаме. Ние всички сме усещали как се стяга корема ни, когато сме под стрес. Това значи, че диафрагмата ни едва-едва се движи. Когато се събудим сутрин, можеш да наблюдаваме как се повдига и спуска корема ни, докато дишаме. Това се случва естествено, когато сме отпуснати. Така обикновено дишат децата.

Ако дишаме дълбоко, диафрагмата се движи с по-голяма амплитуда. Това задейства успокояващия механизъм на тялото.

1. Легнете по гръб и сложете длани на корема си.
2. Затворете очи и се концентрирайте върху дишането си. Почувствайте го.
3. Започнете с издишване, удължавайки дъха си, докато почувствате, че коремът ви се прибира надолу.
4. Когато почувствате, че нямате повече въздух за издишване, започнете да вдишвате.
5. Забележете как естествено коремът ви се изпълва с въздух и се издува.

По-лесно е, ако броите, така че умът ви да бъде фокусиран. Може да броиш “1, 2, 3”, когато вдишвате, а “1, 2, 3, 4, 5, 6” - когато издишвате. Така ще се подсигурите, че издишвате два пъти по дълго. Това е гаранция за дълбоко дишане и раздвижване на диафрагмата.

Алтернативно кръстосано дишане

Често наричат алтернативното дишане царицата на всички йога упражнения за дишане. Редуването на лява и дясна доздра води до балансиране на двете половини на мозъка и премахва излишното напрежение. Алтернативното дишане се използва също като подготвителното упражнение преди медитация.

1. Седнете в удобна позиция с изправен гръб и отпуснати рамене
2. Затворете дясната ноздра, като поставите върху нея десния си палец
3. Вдишайте през лявата ноздра
4. Затворете лявата ноздра с безименния пръст на дясната ръка
5. Издишайте от дясната ноздра
6. Вдишайте през дясната ноздра
7. Затворете дясната ноздра с палеца
8. Издишайте през лява ноздра

Тези стъпки описват един цикъл. Препоръчително е да се направят поне пет цикъла на алтернативно кръстосано дишане.

Защо това би могло да помогне при главоболие?

Когато сме подложени на натоварване, се активизира симпатиковия дял на нервната ни система. Тази система отговаря за това да ни поддържа активни, будни и устремени към целта. Идеята е обаче симпатиковата система да се редува с парасимпатиковата, която отговаря за релаксацията. А какво правим ние? Поддържаме се активни и постоянно напрегнати през целия ден и вечер дори записваме напрегнати. Почти не даваме шанс на нашата парасимпатикова система да се включи.

Изводът е, че ако искаме да бъдем здрави и нормално функциониращи, ние трябва умишлено да се грижим за баланса между двата дяла на нервната система. Същото важи и за двете половини на мозъка.

Именно тук на помощ идва алтернативното дишане. То е чудесен инструмент за възвръщане на загубения баланс, а облекчаващият ефект върху главоболието е мигновен.

“Техниките за дълбоко дишане, които повишават кислорода в клетките, са най-важният фактор да живеем изпълнен с енергия живот без болест” – Д-р Ото Варбург (Президент на институт по клетъчна физиология, носител на Нобелова награда. Д-р Ото Варбург е единственият, който е печелил два пъти Нобелова награда за медицина и е бил номиниран за трета.)

Заключение

Да се справим с честите главоболия може да бъде истинско предизвикателство. За щастие, има природни средства като тези доказали се във времето йога упражнения за дишане. Те са безплатни, всеки може да ги опита и да установи ефекта върху себе си. Понякога решението е по-просто, отколкото си представяме!

Освен подобрение с главоболието, тези дихателни упражнения ще ви помогнат да поддържате по-добра концентрация, спокойствие и добро настроение през деня. Ползите за здравето са много, единственото което е нужно е да опитате!

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Един коментар за “Йога упражнения за дишане при главоболие”

  • Много полезна статия. Йога е едно от малкото решения на главоболието и като цяло сващанията в областта на врата и раменния пояс…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *