Според аюрведа, материалната природа е изградена от три гуни, или три качества, които присъстват в определени отношения във всичко, което ни заобикаля. Трите гуни на материалната природа се наричат сатва, раджас и тамас. В тази статия ще научите повече за тях, как те ни влияят и как можем да използваме знанието за тях, за да се лекуваме.

Сатва гуна

Основни принципи на сатва гуна са чистотата, светлината, свежестта, добротата, честността, доброто здраве, ясния разум.

“Когато човек се намира под влияние на това състояние, той е тих и спокоен; в него отсъстват всякакви користолюбиви мисли и желания; в съзнанието му има светлина и разширение. Това състояние е присъщо на много високо напреднали хора в духовно отношение.” – казва Учителят П. Дънов.

Сатвични храни са всички свежи, добре узрели плодове и зеленчуци, зърнените и бобови храни, млякото, изварата, маслото. Едни от най-сатвичните продукти според аюрведа са пречистеното масло гхи и прясното сирене панир (очаквайте скоро статии за тях). От ястията сатвични са сочните, задушени, топли ястия, които са прясно сготвени.

Когато консумираме такива храни, ние засилваме в себе си енергията на доброто, ставаме по-спокойни и уравновесени, започваме да виждаме ясно истината. Хората с преобладаващо сатва съзнание са благодарни за всичко, което им се случва, покрай тях усещането е леко и вдъхновяващо.

Сатва гуна започва да преобладава повече в нас, когато полагаме здравословни и постоянни усилия. Например редовните физически упражнения, следването на дневен режим, ранното ставане, медитацията и други здравословни практики ни помагат да развием тази гуна в себе си. В тази статия може да прочетете 10 златни правила от аюрведа, които си заслужава да опитате.

Раджас гуна

Раджас гуна носи със себе си енергията на страстта и динамиката.

Храните с качествата на раджас са пикантните, киселите и солените храни, храните с рязко изявен вкус. Едни от най-често срещаните ястия в тази категория са пържените храни или препечените с “хрупкава коричка и загар”, които са силно подправени.

Когато се храним с раджас храни, ние внасяме напрежение в тялото. Това стимулира нервната ни система, кара ни да бъдем дейни, активни, да “се палим” по различни теми.

Често хората, които са под влияние на раджас са свръхамбициозни и са ориентирани към постижения. Те се заблуждават кое е реално и кое не е, защото са под влиянието на собствените си чувства. Когато раджас вземе превес, ние започваме да ставаме свадливи и дори жестоки към другите. Ако времето все не ви достига, най-вероятно сте под влиянието на тази гуна. Решение има – вижте как да организирате времето си, така че да не бързате.

Ако бурно и ожесточено се опитваме да докажем на някого своята истина, това означава че сме под влиянието на раджа гуна. Така, опитвайки се да наложим нашата правота, ние започваме да разрушаваме отношенията си с околните, поради липсата на търпимост и толерантност към тях.

Докато сатва гуна е свързана с полагането на постоянни усилия, които са полезни за нас, раджас ни кара да искаме удоволствието веднага и сега, след което разбира се си понасяме неприятните последствия. Това, което носи мигновена наслада, много често се оказва вредно за нас вбъдеще. Ако не полагаме усилия, от нивото на раджас е много лесно да се слезе до нивото на тама гуна.

Нашето западно общество е изключително под влиянието на раджас – ние сме в постоянно движение, бързаме без да спираме, изпитваме напрежение почти непрестанно. Това, което се цени най-високо са върховите постижения и амбицията, независимо дали са за сметка на честността и добрите отношения. Късането на връзките със семейството става все по-лесно, ние не знаем кое е дори правилното отношение към родителите ни и към децата ни, а дисциплината и грижата ни за общото благо – все по-малко.

Тамас гуна

Тамас, или тама гуна, е енергията на тъмнината и невежеството. Тамас идва от “tam”, “tama”, което значи тъмнина, нощ. Това е силата на интертността, вцепенението, застоя, апатията, безхаберието и несъзнателността.

Храните, които попадат под класификацията на тамас са презрелите, загнили и престоели храни, както и ферментиралите такива – синьо сирене, кашкавал, туршии. Месото също се причислява към храните, които понижават съзнанието на човека и му отнемат възможността да разбере истинския смисъл на живота си. Към тамас храните спадат консервираните и замразени продукти. Гъбите също са тамастични, защото те играят ролята на естествен филтър в природата и събират в себе си различни недобри енергии. Алкохолът също спада към тази категория – той замъглява съзнанието ни и ни кара да действаме по деструктивен начин, неприсъщ за нормалното състояние на съзнанието ни.

Тамастичните храни са не само вредни за здравето ни, но тяхната употреба влияе и на фино ниво, като подпомагат пораждането на различни заболявания още в по-фините структури на тялото ни. Ефект от консумацията на тамастични храни е това да виждаш нещата такива, каквито не са – например да вярваш, че нещо вредно е полезно за теб. Друг ефект е депресията и усещането за липсата на посока и смисъл в живота.

Когато развием такова съзнание в себе си, ние попадаме в състояние на непукизъм, при което губим ориентир кое е правилно и кое не е и просто нищо не ни интересува. Можем да наблюдаваме как неправдите се случват покрай нас или как някой страда, но ние просто сме незаинтересувани. Затова аюрведа препоръчва храни с тамастични качества да се избягват.

Учителя Дънов казва: ”Те не обичат нито да работят, нито да мислят, нито да учат. Мързелът е присъщ на тях.”

Един от признаците, че сме под влиянието на тама гуна е че нямаме желание да станем сутрин от леглото (виж 12 причини, които ни пречат да станем рано). Как да преодолеем това?

Инертността на тамас се преодолява чрез раджас, активност, например физически упражнения. Раджас може да бъде като асансьор, който да ни придвижи или към по-висшата или към по-низшата енергия. Това е единствената динамична гуна.

Тамас и сатва са статични гуни, но по много различен начин. При тамас, неподвижността идва от вцепенението и тъпотата. Докато при сатва идва от вътрешното равновесие и ясно разбиране за нещата. Можем да разберем това като си представим двама души, които седят неподвижни един до друг, но единият спи дълбок сън, а другият е потънал в дълбока медитация.

Изберете здравето

Живеейки в динамичен свят, ние все по-рядко посягаме към сатвични храни, а вместо това консумираме продукти с раджас и тамас качества. Но ние трябва да помним, че енергията на храната започва да ни влияе още на финото ниво на съзнанието ни, след което се проявява във физическото ни тяло. Тамастичните храни постепенно водят до нездраво съзнание и това се проявява рано или късно като болестни състояния. Затова здравословният избор е да изберем храни със сатва качества. 

И една последна препоръка за внасяне на повече сатва в храненето – започнете с молитва, с благодарност към живота, че тази храна е на вашата трапеза. Храненето може да бъде великолепна медитация и свещенодействие.

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *