Според древната наука Аюрведа, светът, който ни заобикаля, се състои от 5 основополагащи елемента – земя, вода, огън, въздух и етер. Те изграждат всичко покрай нас, включително нашето физическо тяло, ум и интелект. В различни комбинации, те съставят всяка част от битието, която можем да възприемем със своите сетива.

Tези елементи, освен че съставят физическото ни тяло, имат и по-фино проявление. Например, казва се, че умът има огнена природа, а горивото за този огън е информацията, която постъпва през нашите сетива. Така, за да потушим огъня на своя ум, понякога е достатъчно просто да затворим очи, да намалим постъпващата отвън информация и да останем за известно време в тишина.

Всеки от тези основни 5 елемента съответства на едно от нашите сетива, с които възприемаме света

Елементът земя съответства на усещането за мирис. Един чудесен представител на земята, за който веднага ми идва на ум, са цветята и уханието, което се разнася от тях 🙂  Водата съответства на усещането за вкус. Благодарение на слюнката и влагата, която тя осигурява в устата ни, ние имаме възможността да усещаме вкуса на храната. Огънят съответства на зрението. Едно от основните качества на огъня е светлината, така необходимо за нашето виждане. Въздухът съответства на усещането за допир, а етерът (пространството) съотвества на слуха.

Тези 5 елемента се надграждат по степен на финост – всеки от тях е все по-фин от предишния. Това, че елементът е по-фин, означава, че за нас става все по-трудно да го възприемем с по-грубите ни сетива. 

Елементът земя е най-груб. Той може да бъде усетен с всичките ни сетива – можем да усетим как ухае, можем я вкусим, да я видим, да я докоснем и да чуем звукът от съприкосновението с нея.

Елементът вода е по-фин от елемента земя и нея вече можем да я усетим на допир, да видим, да я вкусим, да я чуем, но в чистия си вид тя няма аромат. Тоест имаме само 4 сетива, с които можем да я усетим.

Елементът огън е още по-фин и него можем да го чуем, да го видим, да го усетим на допир, но не можем да го помиришем или да го вкусим. Ароматът на огъня всъщност идва от горивото, което използваме, което е елемент земя.

Елементът въздух е още по-фин от огъня, защото него можем да го усетим на допир (например когато има вятър) и да го чуем, но не можем да го вкусим или да го видим. В чистия си вид, той няма аромат (ароматът идва от елемента земя).

Най-фин от всичките 5 е елементът етер, или пространство. Той е най-труден за разбиране от нашия ум, защото имаме най-малко сетива, с които можем да го възприемем. Той не може да бъде докоснат, нито да бъде видян. Не може да бъде опитан на вкус, нито усетен на мирис. Единствения начин, по който можем да възприемем етера е чрез звука. Вълните на звука се простират в пространството и благодарение на елемента етер ние имаме възможността да възприемаме вибрациите на тези вълни. Затова и слухът е сетивото, което съответства на този елемент.

Как звукът пречиства пространството

Тук идва най-голямата тайна – замърсяванията се получават от по-финия елемент към по-грубия. Замърсяванията на земята са очевидни за нас, имайки предвид състоянието на природата, в която живеем. Но това ниво на замърсяване се е появило на фино ниво, преди да достигне тези колосални размери на грубо материално ниво. Например, положението, в което се намира в момента природата е благодарение на нашето желание да я използваме за наше удоволствие. Така манталитета на нашето общество започва да се проявява и на по-грубо ниво в природата и да нанася поражения върху нея. Същото важи и за заболяванията в нашето тяло – болестта първо се проявява на по-фино ниво, под формата на неправилни желания, нагласи и ценности, а чак след време се проявява като физическо заболяване.

Затова, ако искаме да пречистим средата в която живеем, то ние трябва да започнем с пречистването на най-финия елемент – етерът. Както казвахме, на него съответства звукът и именно това е  начинът, по който ние можем да пречистим пространството – чрез силата на звука.

Говорете думи на истинност и благодарност

Знаете ли кое е това, което замърсява етера най-много? Това са лъжите, които изричаме. Изричайки лъжа, ние се отдалечаваме от истината и чистотата и там започва първото замърсяване на етера. Съответно, ако искаме да започнем пречистване на себе си и обстановката покрай себе си, ние трябва да започнем с тази първа стъпка – да говорим думи на истинност. Това не е лесно, защото за да говорим думи на истинност, ние трябва да търсим и да знаем коя е истината. Беседи или лекции, свързани с темата за абсолютната истина пречистват пространството по прекрасен начин.

Друг начин е изричането на думи на благодарност, възхвала, думи на любов. С тях ние пречистваме себе си и тези покрай нас, излекуваме отношенията си на най-фино ниво. Това също не е лека задача – тази хигиена на речта. Звучи лесно, но ако опитате да говорите по този начин ще видите,колко голямо предизвикателство е да го правиш постоянно. Ако покрай вас пък някой изрича клевети, лоши думи или лъжи, то тогава непременно пространството започва да се замърсява и трябва да бъде пречистено. 

Използвайте звънчета и камбанки

Един чудесен пример са камбаните, които има в различните традиции – малки и големи, техният звън веднага създава “кристално чисто” усещане в атмосферата наоколо. В различните традиции на свещени напявания почти винаги присъства инструмент, който има звънтящ звук – например цимбалите или караталите. Тези звуци носят радост, ведро настроение и усещане за лекота.

Повтаряне на мантри и молитви

Отивайки дори отвъд материалните елементи, духовните звуци на мантрите имат способността да пречистят пространството по изключителен начин. Тяхното влияние е доказано от хилядолетия и те присъстват във всяка една духовна традиция под различна форма. Пеенето на божествени молитви и възхвали действа пречистващо на всички нива и влияе благотворно дори на тези, които само слушат техния звук. Има случаи на хора (самата аз знам за такива), които са усетили промяна върху себе си само защото някой техен съсед е практикувал пеене на мантри у дома! Толкова силно е тяхното въздействие 🙂 За пеенето на мантри и ползата от тях можете да научите тук: https://freyle.bg/blog/yoga-i-ayurveda/kirtan-yoga/

Като заключение можем да кажем, че ние като хора имаме огромния потенциал да променяме себе си и средата, в която живеем. От нас зависи дали промяната ще бъде към по-добро или към по-лошо. Това, което усещам в момента, е че има нужда от повече хора, които разбират необходимостта да започнем да променяме мисленето си, ценностите си, да се променяме на по-фино ниво. От собствен опит мога да кажа, че звукът е невероятен инструмент, фин инструмент, който ние можем с радост и желание да използваме, за да стартираме промяната.

Ако ви е интересно, вижте още 7 препоръки от Ведите за енергийно изчистване на дома.

Автор: Силвия Ганева

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *