Какво е киртан йога?

Киртан йога е практика, която представлява съвместно пеене на мантри - лечебни звуци, известни от древността със своя благотворен ефект.

Има звуци, които релаксират, звуци, които дразнят и звуци, които те пречистват. Безспорно звукът има огромна сила и може да ни влияе и да променя настроението ни. Например, със своите думи ние можем много лесно да развалим настроението на някого, но можем и да го повдигнем, да го вдъхновим. По същия начин, музиката, която слушаме, влияе на здравето и умственото ни състояние.

Използвайки знанието за важността на звука, киртан йога включва медитация върху различни древни и свещени мантри. Думата “мантра” има два корена - “mana”, което означава “ум” и “trayate”, което означава “освобождение”. Мантрите са трансцедентални звукови вибрации, които имат за цел да освободят ума от неговите страдания.

Освен че са приятни за пеене, мантрите са чудесен инструмент да тренировка на ума. За тези, които намират седящата медитация за трудна, киртан йога предлага един прекрасен начин за достигане на медитативно състояние. Повторението на мантрите ни помага да спрем постоянното бръщолевене на ума ни и да се фокусираме върху това, което се случва тук и сега.

Как протича една практика по киртан йога?

За разлика от мантра медитацията, която може да бъде и индивидуална практика (джапа медитация), киртан йога е групово преживяване. Има един или няколко водещи и група участници, които ги следват. Не е задължително участниците в групата да имат изключителни гласови данни - в киртан йога най-важното е чувството, с което пеем.

Обикновено практиката протича, като водещият изпява мантрата, а след това останалите я повтарят. Това развива в нас способността да слушаме и да възпроизвеждаме чутото, като така тренираме паметта си.

Думата “kirtan” означава “разказване, описване, изброяване” и нейния произход е от Ведическия период, когато знанието се е предавало устно. Така в тези словесни формули е била закодирала голяма мъдрост, която се е предавала от поколение на поколение, чак до днешни дни.

Няма конкретен брой пъти, които дадена мантра да бъде повторена - всичко се случва спрямо момента и зависи изцяло от настроението на групата. Могат да бъдат използвани различни инструменти, като обикновено се използват хармониум, мриданга и каратали.

Киртан йога - музика за душата

Джордж Харисън, един от най-известните привърженици на киртан медитацията, споделя: “Резултатът, който идва от пеенето на мантри, е духовно щастие, което има много по-силен вкус от всяко друго щастие тук в материалния свят”.

Киртан йога произхожда от традицията на Бхакти – йога на любовта и предаността. Когато практикуваме киртан йога, ние по естествен начин се настройваме на вълната на хармонията и любовта. Свързваме се с нашия емоционален свят и чрез музика изразяваме това, за което думите не достигат. А когато пеем в група ползата се увеличава многократно!

За киртан йога се казва, че “директно те изстрелва на духовната платформа”. Това е практика за извисяване на съзнанието и свързване със сърцето.

Според древните йогийски текстове, киртан йога е особено подходяща практика за сегашната епоха, в която се намираме. В днешно време, поради забързания ни начин на живот, ние нямаме сили да поддържаме дълго концентрацията си и така да овладяваме ума си. Освен това все повече използваме външни устройства, които да помнят вместо нас, а цялата необходима информация можем да намерим бързо в интернет. В този смисъл, дори да ни кажат най-голямата тайна на живота, едва ли ще я запомним! 🙂

Но с помощта на едно толкова завладяващо преживяване като киртан йога, ние лесно можем да се докоснем до нашата душевност и да се почувстваме свързани с нещо по-висше от ежедневното.

Киртан йога - езикът на божественото

Мантрите, които се пеят по време на практиката по киртан йога, обикновено са на древния език санскрит, който често бива наричан “съвършеният език”. Той е известен с това, че когато се пеят неговите думи, това генерира лечебни вибрации за тялото и ума ни.

Следователно, не е нужно да знаете санскрит, за да се възползвате от благотворния ефект на санскритските мантри. 

Понякога мантрите могат да бъдат превеждани и на нашия роден език, за да се засили допълнително разбирането на техния смисъл и благотворния ефект от тяхното пеене.

Киртан йога в практика

Разбира се, както и при другите форми на йога, най-лесния начин да разбереш киртан йога е лично да я практикуваш. Успокоение, вдъхновение, чувство на оптимизъм - това са само някои от ефектите на този вид практика. Убедете се сами!

Каним ви да преживеем заедно една съвместна киртан медитация на 20 септември 2018, когато в център Фрейле ще попеем заедно и ще трансформираме себе си чрез силата на звука!

А междувременно се насладете на ето този киртан концерт, докато очаквате нашата среща 🙂

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *