Йога пътят минава през основните стъпала на хата, карма, гйана, дхйана и бхакти йога, но ако се замислим и с прости думи обосновем как и защо стъпалата са точно тези ще можем да получи ясна картина за цялата еволюция, през която съзнанието естествено преминава.
 

Хатха йога

 
Човек започва винаги от грижата за здравето, за това да оцелее и да е нормално фунциониращ, да прави всичко това, което е полезно за  него и му носи физическо и ментално добруване. На това ниво хата йога съвършено може да посрещне всички нужди от физически и фин психологически баланс, както и енергиен.
 

Карма йога

Следващото ниво – карма е, когато вече след като човек има лично добруване и е осигурил нуждите, които има той започва да издига съзнанието си до това да започва да дава и съзнателно избира неговите действия и начин на живот да са в баланс с цялото творение. Например диетата да не е свързана с насилие, дрехите, всички средства, които използва за живота си да са в синхрон с творението.
 
След това активизмът става още по-осъзнат и човек може да има вече активна позиция да дава и участва активно в правенето на добро и допринасяне и другите да достигнат баланс, като например участва в активни действия за екологията, за здравето и ментално добруване на хората и отдава своето време и енергия, допринасяйки за околния свят. След като е получил, има желание да даде, което е според закона на кармата.
 
На това ниво идва благодарността, състраданието, осъзнатото действие.  
Действието и работата според Аюрведа са част от дейността на ума и ангажираността му по правилен начин.
 

Гйана йога

 
След това се стига до следващото покритие, това на интелигентостта.
 
На тази стъпка се развива знание, за да се стигне до интелигентността и тя да е въоръжена с духовно знание, което я пречиства и тя също се хармонизира към останалите видове тела. Интелигентността е най-близо до душата и преди да стигнем до чувствата и емоциите на духовно ниво, трябва да спечелим интелигентността да се пречисти.
 
Чрез гяна йога се получава знание за това, кои сме ние, коя е материалната природа и коя е божествената природа и какви са взаимоотношенията ни с всяко едно тези неща. Без да имаме това познание не можем да имаме пълна духовна реализация. На това ниво разбираме кой трябва да е обекта на нашата медитация.
 

Дхйана йога

 
На следващо ниво е дхиана йога – медитация. Тя е междинна и вече от знанието можем да насочим вниманието си върху обекта на медитация. Тук постепенно можем да развием повече вътрешната си природа.
 
Вече всичко външно сме обхванали – тялото, действия и поведение, знание, развили сме навици, които са благоприятни за духовно развитие и сега вече с подчинени на духовното всички сетива, ум и интелект можем да дадем израз на вътрешната природа без нищо да ни спъва и пречи.
 

Бхакти йога

 
Стигайки до усещанията на духовните сетива и енергии и развивайки интуиция и свързвайки се с висшата природа на творението чрез медтиация, постепенно стигаме до душата.
 
Когато тя се събуди идва нейното естествено ангажиране в любов и отдаване на божествената енергия и естествено следване на хармонията в творението, тъй като е събудена цялата ни природа, а тя притежава всички атрибути на вечност, пълно знание и любов (блаженство).
 
Автор: Лидия Василева (Бхакти Шакти)

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *