Хиляди години преди модерната медицина да открие научни доказателства за връзката между тялото и ума, древните мъдреци на Индия открили Аюрведа. До ден днешен тя продължава да бъде една от най-мощните и изтънчени системи за лечение. Тя предлага на хората различни средства да останат здрави и да реализират пълния си човешки потенциал. Едно от тези средства е да следваме аюрведа диета. С нея ние можем да поддържаме баланс между петте основни елемента – земя, вода, огън, въздух и етер.

Аюрведа е категорична – доброто здраве започва с доброто храносмилане. Следователно, най-доброто нещо, което можем да направим за здравето си е да ядем мъдро.

В тази статия ще научите 10 златни правила, които ще ви помогнат да поддържате добро здраве и настроение.

1. Хранете се според вашата индивидуална конституция

Според аюрведа, има три основни конституции, на които се делят хората.

~ Хората с “Вата” конституция обикновено са високи, слаби, сухи, често се усещат неспокойни и лесно се изморяват. За тях се препоръчва да добавят в храната си повече мазнина, за да продиводейства на тяхната суха природа. Подходящата аюрведа диета за тях включва топли, течни храни, както и да подправят храната си със загряващи подправки.

~ Хората с “Питта” конституция са хора със средно, често атлетично телосложение. Те имат силен храносмилателен огън и могат да си позволят да хапват повече неща, но не трябва да прекаляват с лютите, пикантни, солени храни. Това може да доведе до “прегаряне” и конфликти с околните.

~ Хората с “Капха” конституция са хора с едра телесна структура, имат склонност към пълнеене. Те са бавни, спокойни и добри по природа, но могат да бъдат лениви. За тях препоръчаната аюрведа диета е да добавят люто в храната и да се стремят тя винаги да бъде топла.

2. Течното злато – Гхи

Гхи е пречистено масло, на което много се държи в аюрведа. Маслото се пречиства чрез термична обработка на бавен огън и това помага от него да се отделят белтъците, включително протеинът казеин. Гхито има кехлибарен цвят, ухае невероятно и има превъзходен вкус.

Гхито лекува стомашни проблеми, а също съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Ускорява храносмилането и е лесно усвоимо, защото поради своята къса молекула навлиза лесно през стените на клетките. Освен това не се окислява при термична обработка както много други мазнини и може да бъде използвано за многократно пържене.

Маслото гхи е задължителен компонент на една аюрведа диета. То може да бъде използвано за готвене или просто да бъде приемано в суров вид, дори като лечебно средство.

Течното злато Гхи - важна част от една аюрведа диета

Течното злато Гхи – важна част от една аюрведа диета

3. Яж цветна, вкусна и ароматна храна

Освен с езика си, ние се храним и с очите, слуха и останалите си сетива. Пълноценното хранене, което включва разнообразни вкусове, цветове, аромати и форми, осигурява по-голямо задоволство за нашия ум и съответно се нахранваме по-бързо и пълноценно.

В една аюрведа диета, подправките имат особено специално значение, защото те подпомагат балансирането на 5-те елемента земя, вода, огън, въздух и етер в храната.

Аюрведа разпознава шест вкуса – сладко, кисело, солено, стипчиво, горчиво и лютиво. Повече за тях ще разкажем в отделна статия.

Една аюрведа диета включва цветна, ароматна и вкусна храна

Една аюрведа диета включва цветна, ароматна и вкусна храна

4. Не на консервираните и престоели храни

Според аюрведа има три вида енергии – саттва, раджас и тамас. Във всяка храна те се съдържат в определено съотношение.

Повече Саттва енергия има в пресните, свежи и полезни храни като пресните плодове и зеленчуци, ядките, зърнените, бобовите. Това са храните, които поддържат нашето добро здраве.

Повече Раджас енергия има в храни с по-голяма “рязкост” на вкуса като пържени, препечени или пикантни храни. Те ни дават енергия за действие, но внасят напрежение в психиката ни. Такъв тип енергия има кафето.

А тамас енергия носят престоялите, консервирани, тежки храни, които в крайна сметка ни разболяват. Тук влизат всички полуфабрикати, туршии и други ферментирали храни. 

Пълноценната аюрведа диета набляга винаги по възможност да консумираме храни със “саттва” качества.

5. Вечерята трябва да бъде рано

Според аюрведа, силата на храносмилането идва от слънцето. Когато слънцето вече се е скрило, нашата способност да усвояваме храните намалява. Затова никоя аюрведа диета не включва хранене след залез слънце.

Единственото изключение е млякото, което се усвоява благодарение на лунната енергия и може да бъде консумирано преди лягане. За да се усвои добре, млякото трябва да бъде топло, подправено с черен пипер, шафран, куркума или други подходящи подправки.

6. Аюрведа диета значи хранене без месо, яйца, риба и гъби

Това са храни, които според аюрведа понижават нивото на нашето съзнание. Когато човек консумира тези храни, той се отдалечава от възможността да разбере пълния си човешки потенциал.

Освен че натрупва токсини в организма, консумацията на тези храни ни отнема способността да виждаме ясно нещата и да взимаме правилни решения. Същия ефект има върху нас и алкохола, който също спада към тази група. Затова в една аюрведа диета тези продукти се избягват. 

Повече относно това, можете да прочетете в книгата “Ведите за храненето” на Олег Торсунов.

7. Ако сте преяли, пропуснете едно хранене

Добре е преди да започнем да се храним, храната от предишното ядене да бъде напълно смляна. Ако сте хапнали повече предишната вечер, не сядайте на масата за закуска просто по навик. Пропуснете я и хапнете направо наобяд. Това ще предотврати натрупване на токсини в организма. Обикновено, когато сме гладни, това означава, че огънят в стомаха се е разгорял добре и ще можем да смелим храната, която поемем.

8. Използвайте силата на подправките

Вече споменахме колко важни са подправките в аюрведичната кухня. В зависимост от това, което е необходимо, може да балансираме вкусовете и качествата на храната със съответните подправки. Най-често използвани са кимион, куркума, кориандър, пресен джинджифил, шафран, зелено люто чушле, синап, индийско орехче, карамфил, канела, кардамон. За да заместим лука и чесъна във нашата аюрведа диета, може да използваме асафетида.

Една аюрведа диета включва цветна, ароматна и вкусна храна

Правилните подправки са основна част от всяка аюрведа диета

9. Не яжте, когато сте ядосани, разтроени или докато си мислите за нещо друго

Важна част от една аюрведа диета е състоянието на ума, в което се храним. Смята се, че тогава ставаме отворени за различни енергийни влияния. Затова е добре да се храним в омиротворена атмосфера и да обръщаме внимание на храната. За това помага нейният красив вид и аромати. Ако на масата започне разговор за нещо негативно, опитайте се да отклоните темата поне докато приключите с храненето.

10. Благодарете за храната си

Храненето може да бъде акт на благодарност, осъзнатост и любов. Целият процес на готвене в аюрведа е свързан с това да оценим и благодарим за благата, които ни дава майката природа. Затова е добре да използваме храни с ясен произход, за чието производство не е страдало нито едно живо същество. 

Преди да започнете с храненето, помислете колко дълъг път са извървели тези продукти, докато стигнат на вашата трапеза. Това веднага ще ви помогне да се почувствате благодарни и храната, която приемате, да се превърне в лечебна за вас.

Да ви е вкусно!

Да следваш аюрведа диета е вълнуващо, вкусно, цветно и ароматно преживяване. Можете да използвате продукти от близкия пазар и отново да приложите същите принципи. Тези препоръки са универсални и са приложими за всички, именно защото отчитат нашите индивидуалните различия.

Пожелаваме ви приятно експериментиране – уверете се в лечебната сила на тези 10 доказани правила Очаквайте скоро нашите предложения за други практични приложения на аюрведа в ежедневието.

Споделете с приятели:
Фрейле е уютно пространство за повдигащи духа занимания като йога на смеха, творчески работилници, коучинг семинари и консултации, водени от Силвия Ганева. Силвия е основател на движението за йога на смеха в България, обучавала се при основателя на йога на смеха Мадан Катария в Бангалор, Индия. От 2010 г. тя разпространява йога на смеха в България и провежда десетки обучения за инструктори, като придобива голям опит във воденето на стотици сесии с различни социални групи, включително и в много организации под формата на тиймбилдинг. Друга нейна страст са коучинга и уроците по творчество, в които също има дългогодишен опит.

Един коментар за “Аюрведа диета – 10 златни правила, които си заслужава да опитате”

  • Браво! Статията отразява истината, за разлика от повечето неистини на тази тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *