Колко пъти сте си казвали, че утре ще станете рано, но когато дойде утрото, намирате достатъчно много „уважителни причини“, за да отложите ранното ставане? Вижте някои от причините, които ни пречат да ставаме рано и да се наслаждаваме на дълъг пълноценен ден.

1. Късната вечеря

Ако вечеряме късно, особено със зърнени продукти и сладки неща, това предизвиква неправилно храносмилане. Това води до увеличаване на количеството токсини в организма.

В резултат от това се появява усещане за липса на почивка. То се изразява в слабост, затормозеност, силна тежест по цялото тяло. Обикновенно в устата си усещаме неприятен и тежък вкус. Понякога дори се чувства тежест в корема и слабост, идваща от тази област.

Работата е в това, че изядената вечер храна може да се смели напълно само след изгрева на слънцето. Затова, ако вие късно вечер ядете зърнени, бобови, прекалено лютиви, горчиви или кисели храни, то усещането за бодрост и сили да станете от леглото ще дойдат след 6-7 часа сутринта. Но нужното настроение за деня в този случай няма да го има.

2. Липса на точен план за сутринта

Ако човек от вечерта не планира своето време, то на сутринта ще му се струва, че може да се потъркаля още малко в леглото. Това често става причина за оправдание да се задържим повече в постелята сутрин.

Във връзка с това е добре да се отбележи, че ако лежите в кревата повече от 5-7 минути след като сте се събудили, то жизнения тонус силно се снижава и добрия ефект от ранното ставане също намалява. От подобни неща особено страдат волевите функции на човек.

Затова, ако искате да се избавите от някакъв вреден навик, то следва да се погрижите за това да не оставяте в леглото след като се събудите.

3. Условията за сън

Прекомерно топло одеало и много меки постели, прекалено задушна и топла стая, силно увита глава, както и мръсно спално бельо или тяло предизвикват снижени волеви функции на човека и силно предразполагат към мързел.

4. Настройката преди сън

Често трудното ранно ставане е заради отлагане, скандали и изясняване на отношенията вечер, суетата, заради гледане на сериали и вечерни „ужасяващи новини за тероризъм“ . Всичко това води до направилна настройка и като следствие – недостатъчно пълноценен сън.

5. Мотивацията

Отсъствието на достатъчно дълбоко разбиране какво е това щастие и в какво се заключава целта на живота, води до това, че сутрин ни се струва, че най-голямото щастие е да спим в меката постеля.

6. Мястото на леглото

Вашето легло може да се намира в лоша зона. Това става ясно, когато се опитаме да спим на други места. И така можете да разберете, че някъде спите добре, а някъде – лошо.

7. Посоката на тялото ви

Така трябва да спите, че главата да бъде насочена на изток или в краен случай, на север. Ако във вашата стая има олтар, то кркаката ви не бива да бъдат насочени към него. Неспазването на тези правила също понякога може да попречи на нормалния сън.

8. Остатъци от храна в стаята

В стаята където спите, не бива да стои непокрита храна или неприбрани остатъци от храна. Това осквернява съзнанието и нарушава съня.

9. Спящият ви партньор

Ако някой спи заедно с вас, то ставайте тихо, без да го будите. Ако сте го разбудили, не го принуждавайте да става, иначе неговото раздразнение ще се предаде и на вас и ще ви пречи да ставате рано.

10. Повторното лягане

Ако сутрин някой от близките ви се опитва да ви върне обратно в леглото, то не спорете, а вежливо и колкото се може по-бързо се постарайте да избегнете това. Иначе от ранното ставане постепенно ще се появи лош привкус.

11. Сънената атмосфера

След като станете, възможно най-бързо влезте под душа или се напръскайте с вода, иначе сънената атмосфера ще победи бодрото съзнание и това силно ще възпрепятства добрият ефект от ранното ставане.

12. Липсата на прошка

Преди сън е необходимо да простите на всички и да поискате прошка, иначе лошите контакти с хората ще нарушат съня ви. Ако ви тревожат някакви мисли, то вътрешно желайте щастие на всички, докато не заспите.

 

Споделете с приятели:
Живка е лектор и консултант в областта на личностното развитие и по-конкретно осъзнатите отношения. Повече от 9 години тя изучава древните книги на познанието - Ведите и как те могат да бъдат приложени в съвременното ежедневие. Самата тя вдъхновява с личния си пример и огромния си опит, който споделя с останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *