13 ноември 2017 - 20 ноември 2017    18:30 - 20:30    гр. София, ул. Цар Симеон 13, ет. 1

Много хора смятат, че за смъртта няма какво да се каже, че тя е просто един край. И много по-важно е да си живеем живота, без да мислим за нея. Но ако тя не беше толкова важна, защо ни причинява толкова болка и страдание. Ако тя беше просто един край, защо хората не искат да говорят за него?

Ведите казват, че момента на смъртта е много важен. Защото моментът на смъртта е момент в който човек разбира, че нищо не е негово, че нищо за което се е борил цял живот, всичко което е придобил – нищо от него не може да вземе със себе си, дори и собственото си тяло, всичко остава тук. А това прави живота ни безсмислен.

Ведическите трактати утвърждават, че в момента на смъртта, умът на човека се намира в състояние на крайно безпокойство и да се контролира е неимоверно трудно. И никой не може просто хей така в момента на смъртта да помисли за това, за което трябва. Никой не може да мисли за Бог, ако не се е занимавал с търсенето му в течение на целия си живот.

И за какво се безпокои нашия ум в момента на смъртта? Разбира се, за имуществото. За това, което аз съм натрупал, за това което съм пазил, за това което съм лелеел. И последната илюзия на собственост – това е моя собствен живот. И за това, не бива да се страхуваме от смъртта, а трябва да се страхуваме от пустия, празен, греховен живот. Казва се, че така трябва да живеем, че смъртта да не иска да идва при нас.

Ако някой живее така, че всички го проклинат и ненавиждат, ако в сърцето му живее само завист и съмнения, то такъв човек не се счита вече за жив. Понякога се казва, че смъртта идва не само за живите, а и за тези, които са отдавна умрели. Как човек се откаже от търсенето на Истината, неговия живот се прекъсва, фактически това е и момента на смъртта. За това да живеем, означава да търсим Абсолютната Истина. И моментът на смъртта е проверката на нашата съсредоточеност.

В този цикъл лекции ще разберете:

6 ноември – Как да преодолеем страха от смъртта
Какво е това смърт? Умираме ли ние всъщност? Изучаването на смъртта от учените и как техните открития се съгласуват с Ведическото знание. Четири етапа на раждане.

13 ноември – Страха от смъртта е страха от неизвестното
Признаци на приближаващата смърт и първите стадии на смъртта. Какво се случва след отделянето на финото тяло от грубото. Апокалипсиса на първите 9 дни след смъртта. Съхраняваме ли своето съзнание по време на смъртта?

20 ноември – Неизпълненият дълг – другата причина за страха от смъртта
Как да предлагаме храна. Какво трябва да кажем на роднините. Как можем да дадем благочестие на този, който си е отишъл от нас? В какво е ценността на човешката форма на живот?

Скъпи приятели, очакваме ви всеки понеделник от 18:30 часа.
Лекциите се провеждат в приятелска обстановка и всеки може да зададе своя въпрос и да получи отговор. Ще се радваме да бъдем заедно и да си помагаме взаимно по пътя към себеусъвършенстването.

Цената за едно посещение е 10 лева.

До скоро и бъдете щастливи!

Живка Тодорова


ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА ТОВА СЪБИТИЕ

Резервациите за това събитие са затворени.

Споделете с приятели:
Фрейле е център за йога, психология и творчество. Нашата мисия е да откриете това, което иска душата ви. Вярваме, че всеки от нас има уникална същност, която се проявява под формата на различни таланти. Във Фрейле се стремим да достигнем до тази същност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *